Nemanjići- polemika o nakaradnoj seriji ili nama..?

Kako nisam gledao tu famoznu prvu epizodu serije o Nemanjićima osećam se sasvim pozvanim da se priključim hajci na nju jer me je duboko razočarala!
Mislim, stvarno sramota, ako je već toliko miliona utucano u nekakav ambiciozni uradak valjda s pravom od njega treba i očekivati da nas nauči slavnoj i prebogatoj istoriji, ili…
Ili ipak ne treba, a?
Da li je serija zaista toliko loša ili smo mi toliko plitak potok da smo kivni na nju umesto sebe?!
Zar nije sramota očekivati od televizije da nas nauči onome što bi trebalo da je obaveza svakoga od nas, s kolena na koleno?!
Toliko smo razočarani u seriju a ajmo iskreno- koliko smo pre nje zaista znali o svetorodnoj lozi?
Koliko nas je učeno i koliko nas uči decu o Nemanjićima, njihovom značaju, njihovim zadužbinama, njihovim visinama i posrnućima?!
Koliko nas u trenu može da pobroji sve velikaše iz svete dinastije?
Koliko nas je ovoliko jeda i srdžbe sručilo na sramotan obrazovni sistem koji nam decu o Nemanjićima uči sve ukupno nekih pola sata za čitavu osmoletku, i to onako usput, pominjući ih više kao krajputaše negoli zvonike beskraja?!
Verujte, sat vremena sam polemisao o epizodi s poznanikom koji je toliko razočaran ostvarenjem, a pritom tvrdi da se Sveti Sava zamonašio u Hilandaru a upokojio u Mileševi!
Banalan primer možda, ali dovoljno rečit i za mene daleko razočaravajući od neke serije koja bi, valjda, trebalo da nam otvori oči, zar ne?!
Opet, ne, naravno, jer ponavljam- ko je očekivao više taj je više trebalo da učini!
Preterujem?! Možda, ali evo još jednog primera za koji mi nikako ne može biti kriva preambiciozni televizijski „promašaj“, iliti, promašaj: minulog leta sam s bratom i decom, putujući za Crnu Goru, želeo da ispunim deci želju i obiđemo Miščiće, selo u kojem je rođen Rastko Nemanjić, potonji arhiepiskop za kojeg, potpisujem, značajan deo Srblja misli da je i prvi patrijarh.
Sramotno je i reći koliko smo ljudi od Raške do Novog Pazara pitali za put ka selu koje bi trebalo da je mesto hodočašća a ne magle neznanja!
Jednako mojeg koliko i onih koje smo ustavljali, jer samo su slegali ramenima gledajući nas u čudu, a selo na korak, eho od njih, mene, nas…
Da, pronašli smo selo na kraju, celivali metalni krst kao jedino obeležje na malenoj zaravni i zapalili sveće i…
I ništa, ostalo je valjda da čekamo seriju koja će nas naučiti da smo obavezni, OBAVEZNI da hodočastimo Studenici, Đurđevim Stupovima, Gračanici, Pećkoj patrijaršiji, Morači, Hilandaru (amanet Svetog Save je da svaki Srbin barem jednom za života dođe ovoj veličanstvenoj svetinji)…
Naša je obaveza da čuvamo Nemanjiće, a ne televizije!
Ukoliko nas nekakva serija toliko razočara i uzdrma temeljce identiteta onda nam je identitet jednak uvodnoj i odjavnoj špici, bez ičega između…
Ako se Sveti Sava već zamonašio u Hilandaru onda ne vidim problem da Stefan Nemanja govori blokovsko- dorćolskim slengom (kako čujem jedna od najvećih zamerki, što jeste sramotno, ali ni približno koliko kolektivna nemar)!
Da se razumemo, kudim sebe ponajviše, ali svoje greške i neznanje pokušavam da ispravim upravljajući sebe i decu putem slave i svetosti naše velike i divne Srbije a ne daljinskim upravljačem…
Rečju, loša serija (ako se zaista ispostavi totalnom katastrofom) može samo da produbi zdenac neznanja, a za to nisu krive preplaćene filmadžije već duhom klonuo narod.
A, na argument: „Ispašćemo klošari u očima dušmana“ valja se samo zamisliti kakvi ispadamo u očima samih sebe najpre, a dušmani će doveka ostati dušmani, no odgovor na njihovu srdžbu su nam ostavili upravo Nemanjići ali ga ne treba tražiti u seriji već u onome što nismo naučili a morali smo, odavno…
Mihailo Medenica

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

5 реаговања на Nemanjići- polemika o nakaradnoj seriji ili nama..?

  1. Повратни пинг: Nemanjići- polemika o nakaradnoj seriji ili nama..? | slavkopavlovic69

  2. Mirjana Tomic каже:

    ovog puta se ne slazem Medenica iako sam veliki postovalac Tvojih rubrika i tekstova…………….koje koleno na koje koleno!!!???……..a drugo, to nije legitiman nacin ucenja istorije i da, imamo pravo sto smo kivni na drzavu sto laze, jer neko nije upoznao ni dedove ni oceve, poginuli, i ne mozemo da racunamo na to da od drzave necemo nauciti svoju istoriju!!….a trece, serija je los TV proizvod za ulozene pare, kao kad bi kod Kineza kupio plasticno sranje za milion dolara, pri tom, prva drzavna produkcija na tu temu, odjebali su sve privatne produkcije koje su htele, i DA, DUZNI SU DA U SVEMU ISPORUCE VRHUNSKI PROIZVOD, sa koje god strane gledali, i ne moze niko da mesa te cinjenice sa time sta je kome ciji deda pricao…moze to da bude druga tema ali ne moze da opravdava sranje od serije…………nnema pravo niko da nase pare trosi za nacionalni projekat i sve proneveri kao da smo debili i bude zanatski lose i lazno istorijski…..pusti mog dedu, on je mogao ili nije da mi prica, ali ovi su obavezni. Ako neko s kolena na koleno nije naucio da se ne sme ubijati onda ne smemo da kritikujemo ako drzava nema zakon da takve salje u zatvor?? ne bih rekla…a da Dede nisu prenosile, onda, ko bi se bunio za lazne cinjenice???? Dede nisu omanule, zar ne vidis?

    Свиђа се 1 person

  3. Marko каже:

    Neposredno nakon odgledane prve epizode spektakularno dugonajavljivanog serijala, pokušavao sam na netu da nađem otvorenu temu na ovu priču i neku debatu ne bi li podelio ta pomešana osećanja nastala tokom gledanja. Emocionalni mix prošaran gnevom, blamažom, razočarenjem i blagom ironijom mi je pokvario to veče i Boga mi polovinu narednog dana, pošto sam taj utisak delio sa svojom okolinom. Na netu neposredno posle gledanja nisam naišao na debatu o tome, a u nastavku sam se malo i ohladio pa digao ruke, konstatujući da je ovde zaista otišli sve dođavola. Kad eto u razgledanju svog facebook profila naiđoh na ovaj Mihajlov komentar i uđoh da ga pročitam u nadi da ću videti ono što inače viđamo u njegovim komentarima kada su ovakve teme u pitanju (pomalo ironije i sarkazma i naravno malo satire). Međutim ovo da se mi za sve moramo oslanjati u se u svoje kljuse ne pije baš uvek vodu iz više razloga. Najpre što kod dobrog dela populacije uticaj TV je veoma značajan. Zatim uzeti na sebe obavezu i odgovornost i nečijim parama ekranizovati istoriju tih istih, gde se za sadržaj scenarija angažovao ne znam kakav sve ne stručni tim sa istoričarima, etnolozima, antropolozima, politikologija, i ne znam kakvih sve još ne -olozima a dobiti ekranizovanu splačinu, gde se ne zna šta je gore: da li scenario, da li glumci, da li režija, je tek katastrofa. I ovako mogu u nedogled ali koja je svrha kada je sve već otišlo niz vodu.

    Свиђа ми се

  4. Snezana каже:

    Sveti Sava je rodjen u Ribnici, a zamonasio se u ruskom manastiru Pantelejmon koji se nalazi na Svetoj Gori. Zajedno sa svojim ocem je obnovio Hilandar koji je bio poklon grckih monaha. Za njihovo vreme je izgradjen veliki broj svetinja koje su bile od fino klesanog kamena. To nas navodi da su utvrdjenja u kojima su ziveli Nemanjici ipak bila od kamena, a ne od pruca i drveca. Mnogo toga je moglo biti bolje uradjeno kako bi se docarao duh vremena, da su samo pitali one kojima je to fah. Cak i ucenici veronauke osnovne skole bi na tu temu imali bolja saznanja.

    Свиђа ми се

  5. Snezana каже:

    Pardon, Stefan Nemanja je rodjen u Ribnici,

    Свиђа ми се

Постави коментар